Az amerikai tőzegáfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt áfonya (Vaccinium) nemzetség egyik faja. Bogyótermését gyümölcsként, fűszerként, és gyógynövényként is fogyasztják. Származását tekintve Észak-Amerika keleti részén, az atlantikus–észak-amerikai flóraterületen honos, Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt, tehát ez nálunk egy viszonylag új növény. Kb. 10–15 cm magas törpecserje. Sárgán foltos rubinpiros gyümölcse a vörös áfonyánál nagyobb, gyümölcshúsa világosabb, és a bogyók belseje általában üreges.
A Mc Farlin amerikai tőzegáfonyáról további részletek a Kreatív kertész weboldalon olvashatók.Az amerikai tőzegáfonya rózsaszín virágai június elején nyílnak, amelyekből gombölyű bogyók fejlődnek. A bogyók először zöldek, majd rózsaszínes pirosak, míg végül az októberi érésükre sötétvörösre (már-már majdnem feketére) színeződnek. Az amerikai tőzegáfonya az erősen savas (pH 3,5-4,5) talajokat kedveli, ezárt hazánk legnagyobb részén edényben, vagy megfelelően savanyú talajjal feltöltött ágyásban a legkönnyebb nevelni. A talaj legyen laza, humuszos, tőzeges talaj, és a felszínét mulcsoljuk, hogy a lehető legtöbb vizet megtartsuk. Szereti a sok napfényt, ezért tehetjük akár közvetlenül a napra is, de ugyanakkor gondoskodni kell róla, hogy talaja mindig nedves legyen, de ne tocsogjon, mert a pangó vizet annyira nem szereti. Öntözéshez használjunk esővizet, vagy lágy vizet, mert a csapvíz lugosítja a talaját. Lassan növekvő, elterülő habitusú növény, amely kiváló talajtakarója lehet az ágyásoknak. Hosszú, akár másfél méteres hajtásokat is növeszthet, ha jól érzi magát. Nálunk a kertben függő cserepekben vannak, így szabadon tud növekedni a hajtása, és minden oldalról éri a nap. Tavasszal a túl hosszú hajtásokat visszavághatjuk a felére, így ösztönözhetjük a növekedésre. Ha ágyásba ültetjük, a minimális ültetési távolság 30 cm legyen, de az 50 cm sem sok. A tőzegáfonya igen ellenálló a kártevőknek és betegségeknek, így vegyszermentes termesztésre is alkalmas.
Az amerikai tőzegáfonya íze frissen fogyasztva kissé kesernyés, amiért nem mindenki szereti, de feldolgozva (aszalva, fagyasztva, főzve) a kesernyés íze szelidül valamelyest. Húsa roppanó, íze enyhén fanyar. Friss gyümölcsként torták, sütemények díszítésére használatos, továbbá illik a joghurtokhoz, desszertekhez, és turmix italokhoz is – az Amerikai Egyesült Államokban hálaadás napján az ünnepi étrend jóformán kötelező része. Európában az ezredfordulón vált divatossá; főként Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában népszerű. Fagyasztva nagyjából egy évig tartható el. A termés többségéből ivólét, sűrítményt, aszalványt, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható. Gyógynövény. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, és antibakteriális hatása miatt a gyulladáshoz vezető bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére használatos. Sok benne az antioxidáns (antocianidinek, tanninok), ezért az immunrendszert is erősíti. Húgyúti fertőzések, illetve gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. Étvágygerjesztőnek is ajánlják.
További információk a Kretív kertész weboldalon olvashatók az amerikai tőzegáfonyáról.
Értékelés-véleményezés